Oti̇zmde Ekolali̇
Buradasınız: Anasayfa / Blog
12 Ağustos 2021, Perşembe
Otizmde Ekolali
Ekolali çocuğun duyduğu kelimeleri, cümleleri; konuşan kişinin hemen ardından ya da daha sonra anlamsızca ve aynı şekilde, aynı ses tonuyla tekrar etmesidir.
Otizmde Ekolali

Ekolali çocuğun duyduğu kelimeleri, cümleleri; konuşan kişinin hemen ardından ya da daha sonra anlamsızca ve aynı şekilde, aynı ses tonuyla tekrar etmesidir.

Aslında konuşmayı taklit etme yani konuşmanın tekrarlanması dil gelişiminin bir parçasıdır. Buna “anlam olmadan dilin gelişmesi” de denilebilir. Bütün çocuklarda bu görülür; bu da belli bir süre için istenilen bir durumdur. Bu yüzden gelişim döneminin bir parçası olan bu taklit döneminin yaklaşık 2.5-3 yaş civarı sona ermesi beklenir.

Konuşmayı taklit, bitmesi beklenen zamana göre otizmde daha uzun sürebilir. Otizmde ekolali çok belirgin bir özelliktir ve ekolali konuşma birçok otizmli çocukta görülür. Sözel stereotipidir özgün konuşma yerine tekrar vardır. Ancak ekolali konuşması olan her çocuk otizmlidir de denilemez.

Çocuklarda ve yetişkinlerde de anlaşılan kelime sayısı kullanılan kelime sayısından fazladır ve bakıldığı zaman ekolaliyi özellikle alıcı dil becerileri yeterince gelişmeyen çocuklarda daha çok görmek mümkündür.

Ekolali yaşın ilerlemesiyle ve dilin gelişmesiyle azalır, ayrıca iyi bir çevre, aile, okul vs ortamındaki düzenlemeyle ve doğru bir eğitimle de ekolalinin azaldığı görülür.

Çocuklar ilk kelimelerini anlamlarına dikkat etmeden taklit ederek öğrenirler ve öğrendikleri kelimeleri gerektiği zaman kullanmazlar. Çünkü verilen dilsel uyaran ve çocuktan talep edilen sözel çıktı çocuğun dilsel düzeyinin çok üzerinde olduğu için çocuk duyduğunu çoğu zaman anlamadan tekrar eder. Ancak bazen ekolali çocuğun ilgi alanları, istek ve ihtiyaçları konusunda bize ipucu verebilir.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın
whatsapp